Kvänum Inside

Kvänum

Kapitel 3

Kapitel 3

1980 gick ett nytt skift på. Nästa generation tog över. Med Runes pojkar Stefan, Olle och Anders Jonsson i ledningen bytte företaget namn till Kvänum kök AB. Görans hälsa hade sviktat en tid. Året efter dog han. Göran blev bara 57 år. Rune drog sig tillbaka men satt kvar på kontoret.

Sönerna hade börjat sommarjobba i skolåren. De kunde företaget utan och innan. Olle minns hur han och Stefan på 70-talet var med och handlastade 110 kubikmeter skåp en gång i veckan. Bilen kom på fredag eftermiddag. De höll på till halv åtta. Sedan for de hem och duschade och kammade sig och gick på dans. På lördag morgon fortsatte de. Arbetsveckan låg på 52 timmar. Det var före just-in-time. Nu rullar godset dagligen. Logistiken ligger på data och leveransen sker på klockslaget.

En dator skulle de ha. Det hade de bestämt. Bröderna åkte i samlad tropp till Göteborg för att titta men begrep ingenting. De åkte hem utan dator. Farsan hade nog rätt ändå. Vi ska inte ha datorer, hade Rune sagt. Det är inte bra. Idag skrattar han åt det. En Luxor ABC 80 köptes ändå. Det blev väldigt mycket enklare med prislistorna. De slapp räknesnurror, kalkerpapper och blå tummar.

Och nu gör datorerna allt, säger Rune. Han och Göran drömde en gång om rationellt snickeri. Men hade de ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig utvecklingen – automatiserade produktionslinjer, maskiner styrda av streckkoder, robotar så precisa och avmätta i sina rörelser att de kunde servera vid en nobelmiddag? Nej, Rune ler och skakar på huvudet.

Vaktbyte, 1980

Redan när ordern läggs finns ett embryo till en streckkod. Koden är ett slags gensekvens. Med hjälp av streckkoden kan det enskilda köket identifieras var som helst i produktionen. All data lagras. Om något i köket behöver ersättas eller servas i framtiden finns material kvar. Man spar på stocken och kan på några ögonblick plocka fram mönsterpassad faner i ek eller ett stycke ask med rätt ådring.

Om en maskin i monteringen gick sönder på Runes tid fick en mekaniker flygas in. Det tog ett par dagar att avhjälpa ett fel. Idag går det på ett par timmar. Någonstans i Europa kopplar en operatör hos maskinleverantören upp sig via modem mot datorn i maskinen, lokaliserar felet, åtgärdar mjukvaran och startar om – akutkirurgi på distans.

Men allt klarar inte datorerna. Fortfarande fordras skickliga händer för att klippa och sy faner, måla med pensel och finputsa med slipkloss. Noggranna yrkesmän lägger sista handen vi alla produkter, granskar med känsliga fingrar och synar med erfarna ögon.

FLER ARTIKLAR


Snekkeren Gustav

Svensson & Jonsson

Historisk tilbakeblikk

Örgryte, Sverige


Hovleverantor logo
Kontakt oss
Norsk
EnglishSvenskaDanskNorsk